SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIKDen arabiska koltrasten av Thomas Markmann

Den 19 november 2010 hade Dramalabbet världspremiär för Den arabiska koltrasten av den danske dramatikern Thomas Markmann. Ny bitsk satir från vårt kära grannland. En pjäs som kommit till Dramalabbet och Sverige med hjälp av det internationella teaternätverket Dramatic Laboratory Network.

Den arabiska koltrasten undersöker de mekanismer som styr vilka historier som får komma fram i mediabruset. Pjäsen, som bygger på en sann historia, beskriver i en underhållande form hur varje avsändare och mottagare har sin egen agenda. Man är tvungen att värdera och ta ställning själv.

En man, vi kallar honom John, är nyss frigiven efter två fasansfulla år som oskyldigt terrormisstänkt i ett saudiarabiskt fängelse. Han anländer till en radiostudio för att låta sig intervjuas och äntligen få tillfälle att berätta sin historia ”så sant och objektivt som möjligt”. Men hur ska det egentligen gå till när han hela tiden konfronteras med de två journalisterna och deras underliggande agendor. För att inte tala om när en radiolyssnare bryter rummet och tidens lagar för att OCKSÅ lägga sig i, och kräva mer blod, våld och spänning.

Manus Thomas Markmann
Regi
 Dag Thelander
Producent David Kollnert
Skådespelare
 Ida Löfholm, Farid Tristan Sohrabi, David Weiss, Calle Öström
Scenografi
 Anna Sigurdsdotter
Orginalmusik
 Per Nyström
Musikmastring Glenn Sundell
Kostym
 Cecilia Wikman
Ljus Sanna Strokirk Lilja
Mask Daniela Krestelica
Art Director Johan Pödra
Filmfotograf John Gripenholm

Blogg på WordPress.com.