SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIKDen största av dom största av Eva Johansson och Louise Löwenberg

Den största av de största skildrar ett möte mellan en skådespelare, Micke och en regissör, Thommy, som försöker skapa en teaterföreställning tillsammans. Den relation som en gång börjat som en yrkesrelation har glidit över från det professionella in i en privat kamp som kräver frigörelse och upplösning. Det är en berättelse om att lämna och bli lämnad: om att lämna en relation, bli lämnad av den man älskar, lämna en föräldragestalt, bli lämnad av sin publik, lämna sitt ursprung och att genom åldrandet börja lämna själva livet.

Den största av de största är skriven, regisserad och framförs av skådespelarna Eva Johansson och Louise Löwenberg. Genom denna föreställning har Eva och Louise skapat ett möte mellan sig själva och dessa scenkonstens manliga kultfigurer, som rymmer såväl kärlek som kritik. Ur en vilja att frigöra sig från en ägande blick och klassiska maktbeteenden, synar Eva och Louise dessa in i minsta detalj och demonterar dem på samma gång.

Föreställningen har gästspelat på Uppsala Stadsteater, Stora Teatern, Gävle Teater, Stockholms dramaiska högskola, Stockholms kulturfestival och Palladium/Malmöfestivalen.

Den största av de största kan bokas för gästspel. För mer information, besök Eva och Louise hemsida..

MEDVERKANDE
Av och med: Eva Johansson och Louise Löwenberg
Scenografi: Jenny André
Kostym: Åsa Norman
Regiöga: Fijona Jonuzi och Malin Hellkvist Sellén
Mask: Angelica Ekeberg
Ljuddesign: Tobias Hylander
Ljusdesign: Sanna Strokirk-Lilja/Jenny André
Teknik/medverkande: Linn Persson
Grafisk design: Matilda Flodmark
Foto: José Figueroa
Trailer: Lisabi Fridell
Marknadsföring: Marlene Jonsson
Producent: Sara Bergsmark, Stina Engquist

I samarbete med Kulturrådet och ABF

Speltid: 1h 25 minuter (ingen paus)

Röster om urpremiären:

”Jag njöt, det var ömt och precist. Tycker mycket om den fina persbrandt/berggren-studien!”
Suzanne Osten, konstnärlig ledare, Unga Klara

”Det är två delikata tolkningar som Louise Löwenberg och Eva Johansson gör”, ”som underhållande dekonstruktion av det manliga geni som alltför länge fått härja fritt på tiljorna är Den största av dom största ett alldeles njutbart stycke scenkonst.”
Jenny Aschenbrenner, Aftonbladet

”underhållande debattinlägg, som häcklar de manliga genier som i så många decennier har hållit sitt järngrepp över det europeiska teaterlivet”, ”(…) alla lika underbart gestaltade av en nollad Eva Johansson i regi av Louise Löwenbergs slemma Berggrenkopia.”
Ylva Lagercrantz Spindler, Nummer.se

”Eva Johansson och Louise Löwenberg är lysande i sina roller”
Eva Gustin, Teatermagasinet

”Eva och Louise träder in i sina roller som män på ett genomarbetat sätt. (…) Replikerna är träffsäkra och reaktionerna naturliga. (…) oerhört roande att se de mäktiga karlakarlarna spelas av kvinnor och maktspelet förstärks avsevärt i deras gestaltning. (…) ”Den största av dom största” blir denna juls tomtebloss – sprakande intensivt tills det plötsligt återigen är vintermörkt.”
Vilma Ahlén, Tidningen Kulturen

“En magnifik föreställning, nåt av det bästa jag sett på länge och som dröjer sig kvar, inte minst för den totala och blixtrande scennärvaron.” 

Unni Drougge

Blogg på WordPress.com.