SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIKDet dåliga samvetet av Gunnar Eriksson

Det Dåliga Samvetet är en dokumentär teaterföreställning som utforskar vårt samvete inför tiggare och hemlösa. Föreställningen har urpremiär den 9 maj på Dramalabbet.  

”Vi har inte kommit för att stjäla någonting eller göra någonting fel. Vi vill bara tjäna lite pengar för att skicka hem för att försörja våra familjer, det är svårt. Det är svårt hemma.”

Tiggare och hemlösa har under de senaste åren ökat explosionsartat i Stockholm och medierapporteringen om situationen för våra EU-migranter är frekvent. Regissören Erik Magnusson och dramatikern Gunnar Eriksson vill ge plats på scen för en grupp människor som sällan representeras i kulturen.

Föreställningen Det Dåliga Samvetet bygger på intervjuer med människor som lever i hemlöshet och de personer som arbetar runt dem; socialarbetare, präster, politiker med flera. Med utgångspunkt i det dokumentära materialet har regissör, dramatiker och skådespelare tillsammans arbetat fram föreställningen som förankrats i egna reflektioner och erfarenheter.

– Jag skäms över att vara en del av den här tiden. Det finns olika världar i Stockholm; en där någon sitter på Nytorget och delar åsikter på Facebook, och en annan där någon inte får plats på härbärget. Personligen känner jag att det dels är mitt fel, att det är allas vårt fel. Med föreställningen vill jag bidra till att fördjupa debatten kring vårt gemensamma ansvar för samhällets utsatta, säger Erik.

Du som går och ser föreställningen får ta del av dokumentära berättelser från människor i samhällets utkant, du möter också unga medvetna människor som lever för att förverkliga sig själva. Här utforskas samvetet och hur vi som har det lite bättre ställt förhåller oss till andras utsatthet.

”Det är jobbigt att andra har det sämre och man har ju empati liksom…”

Blogg på WordPress.com.