SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIKFärskpressat: Kontraktet av Ivar Waldemarson

Vi ställer om och presenterar Färskpressat online! Live från Turteatern till din enhet via zoom och sociala medier. Efter läsningen följer att panelsamtal mellan medverkande skådespelare och delar av Dramalabbets Dramaturgiat, men vi välkomnar frågor och synpunkter från publiken. För att se läsningen och delta i samtalet följ länken här.

Tid: 6/12 16.00

Plats: zoom

Fri entré

”Som jag minns det hade Anna en lång utläggning igår om vad man ingår för slags sexuellt kontrakt när man blir tillsammans med någon. Och nu är det som att hon inte alls vet vad jag pratar om. Och det gör mig lite rädd. För antingen är det så att hon ljuger och låtsas att hon inte minns. Eller så är det så att hon faktiskt inte minns vad hon själv har sagt och jag vet inte vad jag tycker är mest obehagligt. Och då är det väldigt skönt att ha dig här, som ser det hela utifrån.”

Kontraktet är en relationskomedi om vardagen, om viljan att bryta sig ur den och om skräcken att en ska förlora det bästa en har.

Anna är trygg med Eskil. De har varit ihop länge. De har två barn. De spenderar sin semester på landet. De har slutat ligga med varandra, men annars är allt är precis som det ska. Men långsamt smyger det sig på en undran: ”Är detta allt?” En impuls att bryta sig ut.

Det börjar som en oskyldig fråga från Anna: ”Har du funderat på hur det skulle vara att ha sex med någon annan?” När Anna sedan berättar att hon själv skulle vilja ligga med Eskils bardomsvän Felicia, som för övrigt ska komma på besök dagen därpå, startar ett förlopp som inte går att stoppa.

Ivar Waldemarson är dramatiker och dramaturg utbildad på StDH 2016-2019. I sitt skrivande utgår han ofta från vardagliga situationer, men skruvar till dem till en absurd nivå, vilket gör att de blir både komiska och smått obehagliga.

Våren 2019 skrev och regisserade Ivar föreställningen ”Pappas pojke” som var ett samarbete mellan StDH och Kulturhuset Stadsteatern. Föreställningen var en blandning av dockteater och klassisk talteater, och rörde sig runt temat föräldraskap och arv.

Under hösten 2018 praktiserade Ivar på Dramaten och var där dramaturg för föreställningen ”Mary Page Marlowe” av Tracy Letts, regisserad av Alexander Mørk Eidem, samt performance concerten ”Who’s Afraid of Jenny Wilson?”, framarbetad av musikern Jenny Wilson och regissören Py Huss Wallin.

Tidigare utbildningar innefattar bl.a. M.Phil. in Playwriting Studies vid Birmingham University 2007-2008. Mer info om Ivar går att läsa på ivar.ws.

Färskpressat är Dramalabbets readingserie där nyskriven dramatik läses av skådespelare inför publik med efterföljande samtal. Färskpressat är en möjlighet att låta texten möta reflektioner från skådespelare och publik och ska vara ett stöd för författaren i sin skrivprocess. Färskpressat är också en plats för de som är intresserade av samtida dramatik att höra och diskutera nyskrivna texter och en mötesplats där skrivande personer kan samla kunskap och skapa kontakter.

Färskpressat genomförs i samarbete med Turteatern och ABF Stockholm och med stöd av Region Stockholm och Stockholm stad.

Vill du att vi läser din pjäs? Dramalabbets dramaturgiat tar löpande emot och läser nyskrivna texter. Hör av dig till dramaturgiatet@dramalabbet.com om du undrar något eller har något du vill att vi ska läsa.

Blogg på WordPress.com.