SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIKFärskpressat på STOFF: Musorna av Siri Bengtén

Varmt välkomna till årets första Färskpressat! Som vi har längtat! Vi läser utdrag ur ”Musorna” av Siri Bengtén. Läsningen är den första i vårt nya hem på Tegelscenen och del av ett helt nytt samarbete med Stockholm Fringe Fest som även arrangerar flera aktiviteter i huset under kvällen. Se hela festivalprogrammet här.

Tid: 16/9 18.00

Plats: Tegelscenen, Hökarängen

Fri entré

”Vem är näst på vår lista? Vem ska vi välsigna? Det är hon. Den blonda, den amerikanska blondinen. Det finns så många amerikanska blondiner som blir välsignade. Lee Miller. Lee Miller. Denna lilla lilla människa kommer att ge sig ut i kriget, och det kommer att få förödande konsekvenser. Sjung för mig åh ni musor med vackert hår! När kriget kommer ska hon bli välsignad. Det är bara att vänta. Vi har all tid i världen.”

Musorna handlar om krigsfotografen Lee Miller som blir hemsökt av de grekiska gudamusorna. De vill ha hennes mästerverk. Snart är Lee indragen i kampen mellan konstnär och musa. Samtidigt bryter det stora kriget ut i världen och Lee blir som förtrollad. Hon beger sig ut för att fota vid fronten och desto närmare krigets fasor hon kommer, desto klarare kan hon se sig själv och sitt livs mening. Om nätterna faller bomber över krigsområden. Samtidigt faller Lee djupare in i Musornas våld. Hur ska hon kunna skydda sin konst från Musorna? Hur ska man klara av att vara konstnär i en helt omöjlig tid?

Siri Bengtén är en 27årig scenkonstnär från Värmland som skriver, spelar och skapar teater. Hon verkar som konstnärlig ledare för Altitudteatern som blev uppmärksammade med föreställningen ”Minns du Zenobia?” som Siri skrev och regisserade. Föreställningen blev nominerad till Publikens Röst på Scenkonstgalan 2017. Förra hösten var Siri aktuell i pjäsen Belfast Girls som spelades på Teater Tre via Batalj Scenkonst.

Siri har utbildat sig på Biskop Arnös Dramatikerprojektår, Teater Tribunalens scenkonstutbildning samt kurser på STDH och Malmö teaterhögskola. Senaste åren har hon medverkat i olika performances, podteater, audiowalks och scenkonstföreställningar. Just nu skriver hon på en ny pjäs med arbetsnamnet ”Ännu en Mata Hari”.

Färskpressat är Dramalabbets readingserie där nyskriven dramatik läses av skådespelare inför publik med efterföljande samtal. Färskpressat är en möjlighet att låta texten möta reflektioner från skådespelare och publik och ska vara ett stöd för författaren i sin skrivprocess. Färskpressat är också en plats för de som är intresserade av samtida dramatik att höra och diskutera nyskrivna texter och en mötesplats där skrivande personer kan samla kunskap och skapa kontakter.

Färskpressat genomförs i samarbete med Stockholm Fringe Festival och ABF Stockholm och med stöd av Region Stockholm och Stockholm stad.

Vill du att vi läser din pjäs? Dramalabbets dramaturgiat tar löpande emot och läser nyskrivna texter. Hör av dig till dramaturgiatet@dramalabbet.com om du undrar något eller har något du vill att vi ska läsa.

Blogg på WordPress.com.