SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIKMonologakuten 2020

2020 års monologakut har temat ”Livet på andra sidan”. Hur tänker vi kring döden i en tid då glaciärer smälter och arter dör ut, när jordens undergång ständigt är ett överhängande hot och när varje enskilt val verkar kunna leda till civilisationens förfall? Vi har alla olika sätt att förhålla oss till vår egen och andras dödlighet. Vissa försöker kontrollera döden genom livsstil. Andra omfamnar den och lever som om det inte fanns någon morgondag. Några förnekar den, och betraktar död och sjukdom som något som drabbar andra, inte dem själva. Men under våren har många av oss blivit akut medvetna om livets såväl som samhällets bräcklighet. Medan vissa kämpar med livet som insats eller lever i isolering och skräck, står många av oss vid sidan av och väntar. Vi har stannat upp, och vi lever utan vetskap om vilken framtid vi går till mötes, eller hur många av oss som kommer få gå med. 

“Livet på andra sidan” är inte bara en bildlig frågeställning, utan även en fysisk. När vi tvingas till isolering och avstånd blottas vårt behov av närhet och gemenskap. Vi sträcker oss ut och försöker nå något, eller någon på en annan plats än där vi själva är. Det gäller även oss på Dramalabbet. När vi nu mer än någonsin vill nå vår publik blir skärmen vår scen och salong, och vi hoppas att någon möter oss på andra sidan.

Medverkande: Sosi Chamoun, Tom Fjordefalk, Andé Hasselgren, Amar Jašarević, Johan Karlsson, Emma Krafft, Oliver Lindman, Timimie Märak, Dasha Nikiforova, Sofi Orem Skoglund, EvaMaria Oria, Vega Persson, Emy Stahl, Joséphine Wistedt, Josefin Wulff.

Monologakuten är ett sätt att bearbeta, kommentera och analysera aktuella händelser och låta teatern bli den samhällsdebattör den kan vara. Utifrån en dagsaktuell frågeställning får fem dramatiker fem dagar på sig att skriva en text. Fem regissörer och skådespelare tolkar texten under ytterligare fem dagar, och allt kulminerar i festivalen Monologakuten.

2020 års monologakut livesändes direkt till din digitala enhet. 

Blogg på WordPress.com.