SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIKI väntan på val

Hösten 2022 gjorde vi, med publikens hjälp, en föreställning om riksdagsvalet 2022. En publikinteraktiv valobservation som började med en premiärfest i augusti och avslutas med en kollationering där det färdiga manuset presenteras i slutet av september.

Dramalabbet bjöd in till en serie samtal/häng/workshops som tar avstamp i frågan:

Vad borde en föreställning om valet handla om?

Serien började med en Premiärfest där publiken bjöds in att tycka till om vad de ville se mer och mindre av i valet, de bjöds på tal, en politisk powerballad, dans till politisk musik, ljudverk till deras val av ord de ville se mer av samt en demolering av sakerna de inte ville se mer av.

VAL-SIMULERING

Vi bjöd även in till en Val- simulering: ”Människor idag ställs inför fler och fler val. Varje dag tvingas vi fatta tusentals små beslut, vi ska välja skola till våra barn, välja internetleverantör och bonuskundsprogram och hitta en lämplig kvällsunderhållning bland ett enormt utbud av program på en uppsjö av appar och kanaler. 

Därför vill vi att det viktigaste valet, riksdagsvalet, ska bli så lätt som möjligt. Tillsammans med Sveriges ledande forskare och experter har vi tagit fram en ny, modernare metod att rösta. Med hjälp ny teknologi som mäter dina känslor och värderingar tar vi reda på vad du innerst inne vill och matchar det med vad partierna faktiskt tänker göra. På så sätt säkerställer vi att din röst motsvarar det du känner egentligen och du kan känna dig helt trygg med att du inte kommer att behöva göra några svåra val.

Du behöver inte ta ställning. Det har du nämligen redan gjort.  Vi ska bara ta reda på vart du står. Genom vårt ultramoderna system scannas dina känslor inför vitt skilda ämnen, resultatet analyseras sedan och omvandlas till politiska frågor utifrån en noggrant kontrollerad och politiskt oberoende metod. Resultatet är helt anonymt, även för dig.”

I VÄNTAN PÅ VAL avslutades med själva resultatet av projektet: den färdigskrivna pjäsen! Ett manus skrivet genom Dramalabbets historiskt sett kanske mest demokratiska och publikinteraktiva process någonsin.

”Afterval” var en musikalisk läsning av det nyskrivna manuset Spilld Mjölk av Hanna Nygren, mjölkdrinkar, bar och eftersnack. Vi möttes och började tillsammans nysta i den lika oundvikliga som svårbesvarade frågan: Vad ska vi göra nu när valet är gjort?!

SPILLD MJÖLK av Hanna Nygren
Ett vanligt par i ett vanligt kök med ett vanligt köksbord tar hand om en vanlig bebis. Hon ska till jobbet. Han ska till öppna förskolan med barnet. På det stora hela är det en helt vanligt morgon. Men så sker en olycka. Ett paket mjölk spills ut över hela golvet. Åh nej! Ånej ånej ånej! Så mycket mjölk! Mjölk överallt. Vad ska de göra? De har inte tid att torka upp! De bestämmer sig för att skjuta upp problemet och lägger en matta över mjölken. Men solen står på genom köksfönstret och på eftermiddagen har det börjat lukta. Vems fel var det egentligen att det blev såhär? Och vems ansvar är det att torka upp? Visst, en av dem spillde ut mjölken, men vem var det egentligen som köpte hem den? Hur går man vidare när alla bara skyller på varandra? Hur närmar man sig varandra när man har helt olika bild av verkligheten? Och vad för slags hem ska deras bebis egentligen växa upp i?

MEDVERKANDE:

Dramatiker – Hanna Nygren

Regi – Ella Rudfeldt

Skådespelare – EvaMaria Oria och André Hasselgren

Musiker och ljuddesign – Emma Augustsson

Scenograf, kostymör, maskör – Johanna Dahlbäck

Tekniker och ljusdesign – Kundali Löfstrand

Producent – Maria Lindeberg

Med stöd av Sveriges Författarfond, Svante Bergströms Teaterstiftelse och Stockholm Stad.

Blogg på WordPress.com.