SVERIGES SCEN FÖR NY DRAMATIK



2023!

Året är inte slut ännu, vi vet!

Men som fri teatergrupp med en styrelse och ett dramaturgiat som arbetar ideellt så kommer vi nu att ta ett välförtjänt jullov!

Vi vill tacka alla som jobbat med oss under året och är så oerhört glada och tacksamma över att intresset för Dramalabbet växt!

Med vårt nyrekryterade dramaturgiat i ryggen så har vi producerar vår legendariska readingserie FÄRSKPRESSAT totalt 4 gånger.

Först ut var”Logen” av Anna Nygren på Dramatenbaren under Scenkonstbiennalen.

Under Festival för ny dramatik i september läste vi ”Prinsen som Paria” av Klara Nikolaj Svejgaard.

Som en del i vårt 25-års firande läste vi Amar Jašarevićs ”Suedin” på Unga Klara.

För att avslutningsvis läsa två pjäser skriva för en ung publik; ”På riktigt” av Anna Axelsson och ” Takotsubospöket” av Anna Gustafsson.

Tack till alla medverkande och publiken för fina och intressanta läsningar och reflektioner.

Vårt dramaturgiat arbetar för fullt för att läsa igenom alla texter som skickas till oss. Då det är många kan det ta lite tid innan feedback ges! Tack för förtroendet och för ert tålamod!

Under FESTIVAL FÖR NY DRAMATIK i september ägde även vår återkommande och populära MONOLOGAKUTEN rum! Fyra dramatiker fick en vecka på sig att skriva en text, denna gång på temat Omställning. Därefter fick fyra grupper bestående av en regissör och en skådespelare ytterligare en vecka på sig att tolka texten innan premiär. Resultatet blev både roligt, tankeväckande och vackert.

Tack till alla som medverkat även där!

Under sommaren hade dramatikern William C. Woxlin residens hos oss. Detta mynnade ut i pjäsen ”I fjärran hörs ett tivoli” som visades på Stockholm Fringe Festival. Tack till William och hans skådespelare!

Vi har haft två workshops; En digital, i samband med Festival för ny dramatik, där deltagarna fick möjlighet att utveckla sitt skrivande. Samt en för ungdomar i att skriva dramatik. Bägge har varit väldigt uppskattade och med ett fint resultat och vi tackar ödmjukast dem som deltagit! Vi hoppas på att kunna dela mer av vår kunskap framöver!

Slutligen så firade vi 25 år med en fest i dagarna två. Första dagen med fokus på skapande för och med barn och unga på vår hemmascen, Tegelscenen. Presens Impro kom och gästade oss med en improviserad barnföreställning där publiken var med och förde historien framåt.

Andra dagen var vi på Teater Galeasen, där vi öppnade upp med ett samtal om nyskrivna dramatik idag och vart den kan tänkas vara på väg. Vi rundade av med en tidsresa och fick möta gamla och nya medlemmar i föreningen. Det var en väldigt givande och inspirerande helg- tack till alla som kom och firade med oss!

Tack!

Centrum för dramatik

Dramatikerförbundet

Scensverige

Tegelscenen

Unga Klara

Presens Impro

Stockholm Fringe Festival – Stoff

Colombine Teaterförlag

Kan vara en bild av text

Blogg på WordPress.com.